Karatavuk
Karatavuk / Blackbrid / Turdus merula
Karatavuk (Foto: Murat SOYDAŞ)
Karatavuk:
Yetişkin erkekler tamamen siyahtır.Parlak sarı gagalı, yaz ve bahar aylarında gözlerinin etrafında temiz sarı bir halka görülür.Yaz sonuna doğru gagaları kararır.
Ötüş sesi '' pli pli pli pli '' gibi yüksek ses ile flüt sesine benzer seste çıkartıp haberleşmede bulunurlar. Meyve ve böceklerden beslenen ötücü kuştur.
Habitat:
Çok farklı habitat koşullarına uyum sağlamıştır. Parklar, bahçeler, korular ve şehir merkezlerinden dağlık bölgeye kadar her yerde kolaylıkla görünür. Böğürtlen ve çalılıklarda kolaylıkla görünür.
Dağılımı:
Türkiye'nin batı,kuzey,güney (bilecik,çorum,niğde,çorum,nevşehirte hariç) bölgelerinde görülüp doğu da bazı yerlerde görülür.
Beslenme:
Yere konduğunda yiyecek ararken soluncanları dinleyerek bulurlar. Solucan haricinde meyve,kendir tohumu ve böceklerle de beslenirler. İzmir bölgesinde kışın zeytinle yazın dut, üzüm, armut, çilek ve böğürtlen gibi meyvelerle beslenirler. Beslendiği meyvelerin çekirdeklerini pelte olarak çıkartırlar.
Biyolojisi:
Erkeklerin malzeme taşıması dişilerin yuvayı ağaç veya çalı tepelerine yapması yardımlaşması ile kurulur. İnce dallar, çamur ve kurumuş çimlerden hazırlanmış yuvalardır. Dişilerin 3 ila 5 arası yumurtalaması 17 gün kuluçka süresi ile nesillerinin devamını sağlarlar. Yumurtadan çıkan yavruların besin ihtiyaçlarını anne ve babası ortak sağlarlar.13 gün sonra yavruların tüy tutmaya başlar. Sürü halinde yaşamazlar bireysel besin arayışındadır.
Hazırlayan: Uğur ÇEVİK
Kaynaklar:
Kaynaklar:
Tramem : http://www.tramem.org/memeliler/?fsx=2fsdl17@d&tur=Sincap
IUCN RedList: http://www.iucnredlist.org/details/20000/0
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder