Ökse Ardıcı
Ökse Ardıcı (Turdus viscivorus)
Ökse Ardıcı:
Ökse ardıç kuşu (Turdus viscivorus), karatavukgiller (Turdidae) familyasından ötücü bir kuş türü. Cinsler benzer renkte, düz gri-kahverengi sırt, alt taraf belirgin noktalıdır.Hepçil beslenirler, böcekler, solucanlar ve yabani meyveleri yerler. Ökse ardıcı, sahiplendiği meyve ağacını diğer ardıçlara karşı kış boyunca korur. Adının aldığı ökse otunun meyveleri de yiyeceğini oluşturur.Bütün Avrupa'dan Asya'ya kadar olan, açık koruluklar ve ekili arazilerde yerleşir. Daha kuzeydeki kuşlardan bazıları küçük sürüler halinde kışları güneye göçer.
Ardıç kuşları özellikle kutuplar hariç dünyanın her bölgesinde yaşarlar.Avrupa, Asya ve Amerika kıtaların da birçok türü yaşayan güzel ötüşü olan kuşlardır. Avrupa’nın kuzeyinde üreyen türler yazı burada geçirerek kışın Türkiye, İtalya ve Yunanistan gibi güneydeki sıcak ülkelere göç ederler.
Sabah erken ve akşam geç saatler en hareketli oldukları zamanlardır.Kış aylarında sürüler halinde bulunurlar.Yüksek ormanlıklarda (kozalaklı ağaçlar, huş ağacı ve tundra ormanları, yaprak döken ağaçların bulunduğu ormanlar, ekili alanların kenarındaki ağaçlıklar, fundalık ve makilik alanlar, kayalıklar, parklar ve bahçelerde görülür. Kışın genelde sık olmayan yüksek ormanları tercih ederler.
Biyolojik Bilgiler:
Mart ve Haziran ayında ürerler.Yuvayı dişi kuş genellikle ağaç çatalına yapar, çalılıklar veya duvarlarda da yuva yaptığı gözlemlenmiştir.Kuluçkaya dişi kuş yatar yavruların besinlerini aile fertleri karşılar.Yuvayı dişi kuş ot, çimen, yosun ve yapraklardan yapar.Yumurtaları donuk mavi renkli ve üzeri kırmızı-kahverengi renklidir.Ötüşü ''cırrk cırk cırk'' gibi sesleri çıkartırlar.Fırtınalı günlerde daha çok öterler bu yüzden İngilizler fırtına tavuğu diye adlandırmışlardır.
Davranışları:
İnsanların olmadığı bölgelerde yaşarlar ürkek bir tavır sergilerler.Kış döneminde tohum yüklü çalıları diğer ardıçlardan korumak için büyük uğraş verirler.Toprak altında yaşayan solucan, tırtıl vb. gibi canlıların hareketlerini dinleyerek toprak altında yerlerini saptar ve gagası ile çıkartıp yer.
Yerel Adlar:
Mısırcı, Buruşça, Çıkrıkçı Bakal, Cırrık, Cırnık, Bozlak, Zubban
Bu Türle İlgili Başka Kaynaklar:
- Trakuş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder