27 Kasım 2013 Çarşamba

Sincap / Squirrel

Sincap
Sincap / Squirrel / Sciurus anomalus
Anadolu sincabı (Foto: Bayram Göçmen)
Sincap:
   Sırtı boz ve kırçıllı, karın kısmı ise açık kahverengidir. Sırt ve karın arasındaki renk farkı vücudunun yan tarafında belirgin olarak görülür. Ayaklarının ve kuyruğunun üstü kınalı kahverengi, kuyruğunun altı ise sırt rengindedir. Kuyruk uzunluğu ortalama 13,5 cm'dir. Kulak uzunluğu ise ortalama 31 mm'dir. Vücut uzunluğu ortalama 20 cm'dir. Ağırlığı ortalama 300 gr'dır.
   Bu bilgiler envanter çalışmalarında gözlemler gerçekleştirirken türü ayırt etmemizi sağlayacaktır.
Habitatı: 
   Karasal iklim şartlarına adapte olmuş bir kemiricidir. 2000 metre yüksekliğe kadar olan ormanlık ve ağaçlık alanlarda görülebilmektedir. Sincap ağaçlarda yaşar. İbreli ve karışık ormanları, özellikle de meşe ve çam ağaçlarının oluşturduğu ormanları tercih eder. Yaşlı ağaçların kovuklarına yuva yaparlar, meşe ve doğu çınarı ağaçları öncelikli tercihleridir. Terk edilmiş ağaçkakan yuvaları da sincaplar için çok iyi bir yuva olmaktadır. Ağaçlardan başka bazen de taş yığınları içinde, kaya oyuklarında, mezarlıklarda ve terkedilmiş yapılarda da yaşamlarını sürdürmektedirler.
Dağılımı:
   Kafkasya (Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan), Yunanistan, İran, Irak, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Türkiye'de bulunur.
   Ülkemizin neredeyse tamamında bulunmaktadır. Trakya; Anadolu Sincabı için doğal yayılış alanı değildir. Fakat 30-40 yıl önce İstanbul'un Avrupa Yakasında ki Emirgan Korusu ve Yıldız Parkı başta olmak üzere diğer park ve bahçelerine insanlar tarafından bırakılmış ve buralarda çoğalarak yaşamlarını sürdürmektedir. 
Beslenme:
   Sert kabuklu meyveler temel besinleridir. Sincapların besinleri arasında ağaçların tohum, filiz, tomurcuk, kozalak ve meyveleri büyük bir yer tutmaktadır ve bunlar sincapların en önemli besin kaynaklarını oluşturmaktadır. Meşe, Çam, Kestane, Fındık ve Ceviz ağaçlarının tohumlarını severek yerler. Bu tohumları ön ayakları ile tuttuktan sonra dişleri ile sert kabuğunu kemirirler ve daha sonra içindeki endospermi yerler. Kışın yemek için tohumları depo ederler. Tohumları ağızlarına doldurarak yuvaya taşırlar. Ağızlarına bir seferde 3 cevizi alabilirler. Dut ağaçlarından da beslenir.
  Sert ve kabuklu meyveler temel besinleri olmasına rağmen, bazen filizleri de kemirerek yerler. Mantar, meyve, böcek, kuş yumurtası ve küçük kuşlar da besin listelerinde önemli bir yer almaktadır.
Biyolojisi:
   Çiftleşmeleri baharda başlar. Yaklaşık 40 gün süren gebelikten sonra tüysüz, gözleri görmeyen 3–8 kadar yavru doğururlar. Yılda yaklaşık 2–3 kez çiftleşirler. Yavruları bir yılda olgunlaşır. Ömürleri ortalama 10 yıldır.
  Baş düşmanları arasında Ağaç Sansarı, Kaya Sansarı, Kızıl Tilki, Gelincik, Yaban Kedisi gibi yırtıcı memelilerin yanı sıra; Kaya Kartalı, Baykuş, Şahin gibi yırtıcı kuşlar bulunmaktadır. Yerleşim birimlerine yakın yerlerde yaşamakta olan sincapların baş düşmanı ise evcil kediler oluşturmaktadır.
Populasyon durumu ve türe yönelik tehditler:
   Badem, fındık, ceviz, fıstık, kestane, erik ve kayısı ağaçlarının meyvelerini çok sevdiklerinden, meyve yetiştiricileri tarafından zararlı bir kemirgen olarak bilinmekte olan sincaplar, bu gibi meyve yetiştiriciliğinin yaygın olduğu bölgelerde insanlar tarafından zarar görmektedir. Meyve ağaçlarına musallat olan sincapları çeşitli yöntemlerle avlamaktadırlar.   "Çevre ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu" tarafından avı yasaklanmış türler arasında bulunmaktadır. Çevre şartlarındaki olumsuz değişiklikler ve bilinçsizce yapılan avlanma ile sayıları büyük ölçüde azalmıştır.
   Tür RedList’te asgari endişe (LC) kategorisinde değerlendirilmektedir. Ülkemizde ise avı yasaklanmış türler arasında yer alır.
   Meyve yetiştiricileri tarafından zararlı bir kemirgen olarak bilinmekte olan sincaplar insanlar tarafından zarar görmektedir. Çevre şartlarındaki olumsuz değişiklikler ve bilinçsizce yapılan avlanma ile sayıları büyük ölçüde azalmıştır. Ancak büyükorhan’da ise popülasyonu oldukça fazladır. Sincaplara karşı insan tehdidi görülmemektedir.
Hazırlayan: Ali Ünal
Kaynaklar:
  Tramem : http://www.tramem.org/memeliler/?fsx=2fsdl17@d&tur=Sincap
  IUCN RedList: http://www.iucnredlist.org/details/20000/0

Hiç yorum yok: